Baharın gözdesi; Kuşkonmaz!

Doğanın yenilendiği ve tabiatın baharı yaşadığı bu dönemde, meyve ve sebzelerdeki çeşitlilik de başlar. Kış meyveleri ve sebzeleri yerini yavaş yavaş daha ılıman iklim ürünlerine bırakır.

Biz de atolyedroetker ekibi olarak; Nisan'da olgunlaşan ve yenmeye hazır hâle gelen, kuşkonmazın faydalarını ve nasıl tüketilebileceği ile ilgili birkaç ipucu verdiğimiz yazımızı sizler için hazırladık.

Kuşkonmazın tarihçesine bakılırsa, zambakgiller ailesinden olduğu bilinir, fakat anavatanının neresi olduğu tam olarak bilinmemektedir. Latince ismi Asparagus’tur. İlk görüldüğü yerlerin Doğu Akdeniz, Ortadoğu ve Anadolu olduğu söylenir. Atatürk’ün zamanında Avrupa’dan tohum getirtip, Yalova Devlet Çiftliği’nde yetiştirttiğini ve yurtdışından gelen misafirlerine ikram ettiği bilinmektedir. Ayrıca yabani kuşkonmazın ilk görüldüğü yerlerin başında Anadolu gelmektedir. Şimdilerde ise Marmara, Ege ve Akdeniz’de üretimi yapılmaktadır. Marmaris’te tilkişen olarak adlandırılırken, İzmir ve civarında sarmaşık otu, acıot olarak bilinir.

Tabiatın hediyelerinden biri olan kuşkonmaz bitkisi, faydaları çok bilinmemesine rağmen, aslında tam anlamıyla gizli bir hazine sayılabilir. A, B1, B2, B3, B5 ve B6 vitaminleri, C, E ve K vitaminlerini içermesi nedeniyle çok yönlü bir bitki olan kuşkonmaz, idrar sökümünde önemli bir işleve sahiptir. Yemek öncelerinde iştah açmaya, sonralarında ise hazmı kolaylaştırmaya yardımcı olur. Ayrıca kuşkonmazın lifli bir besin olması nedeniyle son derece besleyici nitelikte olduğunu da eklemek gerekir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kemik sağlığını korur. Kilo vermek isteyenler içinse ideal bir seçenek sunar.

Peki kuşkonmaz nasıl temizlenir ve nasıl tüketilir?

Taze kuşkonmaz genellikle çiğ yenilebilen bir sebze değildir, çünkü kişilerde alerjiye sebep olduğu bilinir. Bundan dolayı daha çok buharda ya da haşlanarak pişirilip tüketilmektedir.

Kök kısımları sert olan kuşkonmazın, tomurcuk kısımları daha yumuşak olur. Eşit şekilde pişirilmesini sağlamak için kök kısmı aşağıda olacak şekilde tencereye dik yerleştirilir ve tomurcukları su dışında bırakılır.

Dilenirse haşlanarak salatalarda kullanabilir, buharda pişirilerek ya da haşlanarak balık, tavuk ve kırmızı etlerle beraber tüketilebilir.

Son olarak; kuşkonmaz temizlerken, bıçak kullanmak yerine sert kabuğunu soyarken ve yumuşak kısmını parçalarken elinizi kullanmanızı öneririz.

Benzer Yazılar